Sektörümüze İlişkin Temel Sorunlara Dair Görüş Bildirimi

Sirkede Tağşiş Konusu

Dünya sirke ihracatı pazarı 1,5 milyar USD ve İtalya bu pazarın %50’sini kaliteli ve katma değerli ürünler ile domine etmektedir. Türkiye ise 30 milyon dolar ihracat ile maalesef ilk 30’da bile yer almamaktadır. Bunun en büyük sebebi, ülkemizde tağşiş yapan şirketlerin Türkiye’deki tüm üreticilere ihracatta önünü kesmesidir. Sirke Standardı-TS 1880 EN 13188’e göre sirkede aşağıdaki analizler yapılmaktadır.

  • Asitlik ( min %4)
  • Alkol (max %0,5)
  • Asetil Metil Karbinol – pozitif
  • Kükürt- max 170 ppm (Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği)

 

Asetil Metil Karbinol Analizine göre;

TS 1880 EN 13188 Sirke Standardına göre asetil metil karbinol analizinde kırmızı bir tortu oluşursa sirkenin doğal olduğu, yani fermantasyonla oluştuğu anlaşılır. Biyolojik fermantasyonla oluşan alkol sirkesinde bu tortu çok az görülür. Kimyasal yolla üretilen, sentetik asetik asitten elde edilen üründe bu tortu oluşmaz.

Fakat kimyasal asetik asitten oluşan ürüne sadece bir miktar doğal fermantasyon yoluyla üretilen sirke karıştırılırsa da bu tortu oluşmaktadır.  Bu da ürünün doğal olduğu yanılgısını yaratır. Dolayısıyla bu analiz, sirke ürünlerinde hem tağşiş yapılan sirkeye doğal sonucu vermek, hem de doğal ürüne sahte sirke raporu vermek gibi iki yönlü hataya yol açabilir. Örneğin Beyaz sirkede asetil metil karbinol analizinde tortunun çok az olmasından ve tespit edilememesinden dolayı doğal sirkeye negatif sonucu da çıkabiliyor.

Bu yüzden sirkede doğallık tespiti için karbon izotop tayini (C13) yapılması ve bu metodun Bakanlık tarafından akredite olarak onaylanması önem arz etmektedir.

 

Saygılarımızla,

Gürhan Güven

SirkeDer (Sirke Üreticileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir